Voedingsbeleid
Door middel van dit (vernieuwde) beleidsplan willen wij als BSO vastleggen hoe wij om gaan met voeding op de BSO. Wij zijn van mening dat de pedagogisch medewerkers en de BSO in zijn geheel een voorbeeldfunctie hebben ten aanzien van voeding.
Binnen onze organisatie is er door middel van de sport BSO aandacht voor sport en spel, gezondheid en beweging. Gezondheid en gezonde voeding zien wij als elementen die met elkaar verbonden zijn. Wij vinden het daarom ook belangrijk dat onze ideeën over gezonde voeding voor kinderen vast gelegd zijn in een voedingsbeleid. Per januari 2017 gaan wij werken met een nieuw voedingsbeleid.
Het accent komt in het nieuwe voedingsbeleid te liggen op gezonde voeding.
Onder ‘gezonde voeding’ verstaan wij voeding zonder toegevoegde suikers of zo min mogelijk toegevoegde suikers, zonder schadelijke conserveringsmiddelen (slechte e-nummers) of met onschadelijke conserveringsmiddelen, zonder zoetstoffen en zonder of met zo min mogelijk verzadigde vetten.
Wij stimuleren het gebruik van zoveel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminen, vezels, mineralen, en onverzadigde ‘goede vetten’. Natuurlijk blijft er af en toe ruimte voor wat lekkers zoals een zelf gebakken cake of koekje. Indien wij met de kinderen zelf iets gaan bakken dan maken wij gebruik van verse en zoveel mogelijk biologische producten en maken wij van het kook of bakproces een activiteit op zich. Wij zullen de kinderen hetgeen we gemaakt hebben vervolgens aanbieden als extraatje/traktatie.
Eten en drinken op de BSO tijdens schoolweken
Tijdens een BSO middag komen de kinderen om 14.30 uur vanuit school naar de BSO. Tussen 15.00 uur en 15.30 uur wordt er met de kinderen gegeten en gedronken. Dit eten en drinken wordt aangeboden door de BSO. Ouders hoeven hiervoor niets mee te geven. Het eten en drinken nuttigen wij aan tafel onder begeleiding van een pedagogisch medewerker in een vaste eetgroep. De eetgroepen hebben dieren namen en vallen onder een basisgroep. De kinderen eten aan tafel volgens een vaste tafel indeling. Op die manier zien de kinderen aan tafel zoveel mogelijk dezelfde kinderen en zoveel mogelijk dezelfde pedagogisch medewerkers.
Afspraken tijdens het eten en drinken
Het tafel moment wordt gebruikt om onder andere met de kinderen te bespreken hoe hun weekend was of hun dag op school. Tevens wordt het gebruikt om in gesprek te gaan met kinderen over hun welbevinden en behoeftes op de BSO, om op deze manier de kinderen te laten participeren in het aanbod. De kinderen en hun beleving staan tijdens de tafelmomenten centraal. Aan tafel wordt verwacht dat de kinderen zowel beginnen met eten als van tafel gaan nadat de pedagogisch medewerker dit heeft aangegeven.
Aanbod van eten en drinken
Tussen 15.00 uur en 15.30 uur:
De kinderen krijgen water, water met wat dik sap of fruitwater aangeboden met daarbij een stukje appel. Daarna krijgen de kinderen een rijstwafel of een cracker met appelstroop of biologische pindakaas. Indien een kind bepaald fruit of een rijstwafel of cracker niet lust, maken we samen met de ouders een afspraak over wat er dan wel aangeboden wordt. Wij stimuleren de kinderen eerst iets een aantal keren te proberen.
Indien kinderen nog dorst hebben mag er altijd water gedronken worden. In de zomer zullen er ook altijd kannen met water voor de kinderen neergezet worden. Kinderen zijn dan vrij om water te drinken wanneer ze willen in overleg met de pedagogisch medewerker.
Om 17.00 uur krijgen de kinderen nog een volkoren soepstengel aangeboden. Kinderen die dan nog veel trek hebben krijgen dan de gelegenheid om eventueel nog een tussendoortje te eten die ze zelf hebben meegenomen. Tevens controleren wij de broodtrommels van de kinderen, indien de kinderen nog honger hebben en er is nog eten over gebleven van de lunch kunnen ze dat om 17.00 uur op eten.
Eten en drinken op de BSO tijdens schoolvakanties en studiedagen
Tijdens schoolvakanties en studiedagen kent de BSO drie eet en drinkmomenten. Al het eten en drinken wordt verzorgd door de BSO, behalve het broodje voor de lunch dit moeten de kinderen zelf mee nemen.
Eet en drink moment 1 (tussendoortje):
Tussen 10.00 uur en 11.00 uur bieden wij de kinderen een tussendoortje aan. De kinderen krijgen water, water me dik sap of fruit water aangeboden. Daarna mogen de kinderen kiezen uit een rijstwafel of cracker met appelstroop of biologische pindakaas. Ook bieden wij rauwkost aan.
Eet en drink moment 2 (de lunch):
Tijdens de lunch eten de kinderen het eten wat ze van huis mee hebben genomen. De kinderen krijgen daarbij drinken van de BSO aangeboden. De kinderen kunnen kiezen uit: thee, bouillon, water, water met wat dik sap of fruit water.
Eet en drink moment 3 (tussendoortje) :
Tussen 15.00 uur en 15.30 uur:
Dit moment is hetzelfde als tijdens de schoolweken. Er wordt weer water, water me dik sap of fruitwater aangeboden met een stukje fruit en rauwkost. Daarna krijgen de kinderen een rijstwafel of een cracker met appelstroop of biologische pindakaas. Indien een kind bepaald fruit niet lust of geen rijstwafel of cracker maken we samen met de ouders hierover een afspraak over wat er dan wel aangeboden wordt. Indien kinderen nog dorst hebben wordt er water aangeboden. Kinderen zijn vrij om water te drinken wanneer ze willen in overleg met de pedagogisch medewerkster. Indien het warm weer is wordt er doorlopend vers water aangeboden aan de kinderen.
Allergieën, diëten of voedselintoleranties
Tijdens de intake wordt ons voedingsaanbod besproken. Indien een kind een allergie heeft, een dieet volgt of een voedselintolerantie heeft bespreken we hoe we hier op de groep mee om zullen gaan. Soms kan de oplossing gevonden worden binnen het voedingsaanbod van de BSO. Indien het kind andere producten gebruikt dan het standaard aanbod dienen ouders dit zelf mee te geven. Indien de kinderen in de loop van de BSO tijd bijzonderheden ontwikkelen op het gebied van voeding dient dit direct te worden doorgegeven aan de BSO.
Indien het kind medicatie toegediend moet krijgen in verband met een allergie of naar aanleiding van een allergische reactie dienen ouders de handeling vooraf duidelijk en op schrift aan te leveren zodat dit opgehangen kan worden. Tevens werken wij met een protocol medicijnverstrekking wat inhoudt dat ouders altijd schriftelijk en ondertekend toestemming moeten geven voor het toedienen van medicatie.
De BSO houdt zelf bij welke kinderen er bijzonderheden hebben betreffende voeding. De medewerkers hebben de beschikking over een lijst die geraadpleegd kan worden.
Indien het om een allergie gaat die het kind in gevaar kan brengen dan halen we op de dag van afname het desbetreffende voedingsmiddel uit het assortiment. Zo kan het kind op geen enkele manier het risico lopen hiermee in aanraking te komen.
Kook- en bakactiviteiten
Voornamelijk tijdens de vakanties maar af en toe ook tijdens schoolweken vinden er op de BSO kook en bak activiteiten plaats. Deze activiteiten stemmen wij tijdens de vakantie af op het thema van de vakantie. Wij hebben de beschikking over een keuken en een oven. Samen met de kinderen worden er bijvoorbeeld koekjes gebakken en andere lekkernijen. Tijdens de vakanties staan er ook proeverijen op het programma, maken we bijvoorbeeld fruitspiesjes of smoothies met de kinderen en worden er cakejes en koekjes gebakken. Het koken of gebruik maken van de oven gaat altijd onder begeleiding van een pedagogisch medewerker en indien de oven aan staat wordt de ruimte ook met een waarschuwingsketting afgescheiden.
Tussendoortjes op de BSO
Het is op de BSO niet toegestaan snoep op te eten dat van huis is meegenomen. Tijdens vakanties krijgen de kinderen extra tussendoortjes zoals rauwkost, naturel chips popcorn of een fruitijsje. Indien er een groot tussendoortje is uitgedeeld zoals een zakje chips, komt de de soepstengel van 17.00 uur te vervallen.
Traktaties op de BSO
Verjaardagen worden op de BSO alleen gevierd als ouders/verzorgers en kind dit aangeven. Omdat de kinderen ook al op school trakteren is het niet gebruikelijk op de BSO te trakteren maar het mag wel.
Als kinderen afscheid nemen van de BSO dan wordt er in de regel meestal wel uitgedeeld. Omdat traktaties een uitzondering zijn laten wij ouders/verzorgers en kind vrij in wat ze uitdelen. Wel willen wij vragen om eens te denken aan andere ‘gezondere ‘traktaties’ zoals; popcorn, rozijnen, gedroogd fruit etc.